2015.godina - Udruga vinogradara i vinara Grački Grozdek

Отиване към съдържанието

Главно меню

2015.godina

Rezultati izložbe

Grački Grozdek -  rezultati izložbe 2015.
OSVRT PREDSJEDNIKA KOMISIJE NA OCIJENJIVANJE UZORAKA


Poštovane vinogradarke i poštovani vinogradari!

Vino je piće koje zaslužuje poštovanje i ljubitelji vina to sve bolje razumiju.
Ogromni jednogodišnji trud treba u kratkome vremenu pretvoriti u kvalitetu u podrumu i ponuditi je ljubiteljima vina. Ponekad niti novac ne igra presudnu ulogu. Želja je vinogradara da svoje vino, jednostavno, ponude prijateljima i poznanicima i da pri tome razmjenjuju dragocjena iskustva. Naravno, pri tome se očekuje iskrenost, a nakon toga i priznanje za kvalitetu.
Važno je imati na umu kako kvaliteta vina nije samo rezultat rada već je u današnje vrijeme sve više simbioza rada i znanja. Znanje o vinu je, kroz povijest, uvijek bilo presudno, a danas je to vrlo izraženo i o tome se otvoreno govori.
Udruga vinogradara i vinara „Grački Grozdek“ Ludbreg kulturu vina posebno njeguje i stalno poštuje te je stoga u relativno kratkome vremenu okupila zavidan broj vinogradara i vinara.
Znanje i entuzijazam udruge rezultirao je 4. Izložbom vina koja je ove godine organizirana u Luki Ludbreškoj.
Unatoč poteškoćama koje su u prošloj, vinogradarskoj, godini pratile vinogradare, veliki broj vinara je donio uzorke vina na ocjenjivanje tako da je ove godine prikupljeno 134 uzoraka vina.
Povjerenstvo za ocjenjivanje vina je po prvi puta ocjenjivalo vina metodom OIV (do 100 pozitivnih bodova), koja se koristi i u Državnome zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo pri organoleptičkom (senzorskom) ocjenjivanju vina prije stavljanja vina u promet.
Osim toga, Upravni odbor udruge „Grački Grozdek“ Ludbreg odlučio je, po prvi puta, dati povjerenje educiranim ocjenjivačima vina koji su svoja dodatna i nova znanja stjecali u sklopu Vinske akademije WinACon iz Varaždina.
Naime, u svakome od dva povjerenstva vina su ocjenjivali po jedan certificirani enolog i po dva educirana ocjenjivača vina iz Vinske akademije WinACon.
Rezultat jednodnevnoga ocjenjivanja vina je 61 zlatna diploma.
Ovakve ocjene nas posebno raduju jer su dokaz rada i znanja svih subjekata koji su dio ovoga zlatnoga vinskoga kruga, kruga rada i znanja.
Nekada su predsjednici povjerenstava za ocjenjivanje vina kod uvodne riječi znatan dio prostora posvećivali manama i bolestima vina, a danas mi govorimo o kvaliteti vina.
Nagrađeni vinogradari moraju biti, itekako, ponosni na svoja vina, a ljubitelji vina mogu biti zadovoljni ostvarenom kvalitetom vina.
Povjerenstvo je, kao i svaki puta, profesionalno, korektno i pravedno obavilo svoj dio zadaće, o čemu mogu svjedočiti i domaćini koji su bili dio dobroga i pozitivnoga ozračja na ocjenjivanju vina.
Zahvaljujem domaćinu na uzornoj organizaciji ocjenjivanja vina čime su, kao i svake godine, dokazali kako su dorasli ovakvoj vinarskoj manifestaciji.
U ime Vinske akademije WinACon, u ime svih ocjenjivača vina te u svoje osobno ime zahvaljujem Upravnome odboru udruge na ukazanome povjerenju, a svim gostima i posjetiteljima 4. Izložbe vina UVIV „Grački Grozdek“ želim ugodan boravak u Luki Ludbreškoj.

Predsjednik povjerenstva:
Davor Hižak
, mag. ing. bioprocesnog inženjerstva

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню